Pelletkachel vs pelletketel

Er zijn twee soorten pelletinstallaties: de pelletkachel en de pellet-cv. Pelletkachels zijn voorzien van een reservoir van meestal ongeveer 16 kg. Je kunt dus een volledige zak pellets in de kachel gieten. Met een schroef van Archimedes worden de pellets uit het reservoir omhoog geschroefd waarna ze in de verbrandingskamer vallen. Een ventilator zorgt voor extra lucht en een betere verbranding. De meeste kachels hebben een rendement van minstens 80%.

De pelletkachel kan bijna overal worden geplaatst en heeft zelfs geen echte schouw nodig, een afvoer naar buiten volstaat. Ook hebben deze kachels een kleinere inlaat om verse lucht van buiten aan te zuigen. Je moet dus een kleine opening (voor de inlaat van verse lucht) en een grotere opening (voor de uitlaat van de rookgassen) in de muur voorzien. Ook mensen met een woning zonder schouw kunnen dus een pelletkachel plaatsen.

Een pellet-cv zal warm water produceren voor de radiatoren of de vloerverwarming in de woning en eventueel ook het sanitair warm water. Deze laatste installaties zijn niet goedkoop maar ze kunnen verregaand geautomatiseerd worden en verwarmen net zoals andere centraleverwarmingsketels het hele huis. De opslag van de pellets kan gebeuren in een opslagkamer, een ondergrondse tank of een flexibele losstaande tank. De aanvoer vanuit deze opslagmogelijkheden gebeurt volautomatisch.

 

bron: wikipedia